Как да избегнем загуби на валутните пазари

Глобалният Форекс пазар с всеки изминал ден се разширява. Мотивите, които привличат все повече трейдъри по целия свят, не са никак малко – от възможност за реализиране на бързи и сравнително големи печалби, през ползване на голям заемен капитал до ликвидност от 4 трлн. долара дневно.
По-надолу ще ви представя няколко полезни съвета, благодарение на които според Investopedia.com всеки трейдър може да ограничи своите загуби на тези пазари.

1. Опознайте пазара

Ако имате желанието да търгувате активно, то преди да започнете отделете необходимото време, за да се запознаете с особеностите на Форекс пазара. Макар всичко да изглежда прекалено достъпно, тъй като се случва онлайн, откриването на сметка е само първата крачка към успешната валутна спекула. Необходимо е да наблюдавате промените и тенденците на валутния пазар и неговата реакция на различни събития от икономическо и дори политическо естество. За да сте наистина готови за Форекс предизвикателството, трябва да имате в главата си известна представа за микро- и макрофакторите, моделиращи този динамичен пазар.

2. Създаване на демо сметка

Ако сте начинаещ във Форекс търговията, е силно препоръчително да стартирате с демо сметка. Чрез нея ще можете най-напред да разучите обстойно търговската платформа на брокера, който сте избрали. Така ще избегнете немалко технически грешки, типични при търговията с нов и непознат за Вас софтуер. Разбира се от гледна точка на управление, трябва да съблюдавате и различията между демо версията и реалната сметка, в която участвате с истински пари.

3. Намерете добър брокер

В началото вероятно ще правите доста сделки. Убедете се, че вашият брокер е надежден и можете да му гласувате пълното си доверие. На второ място, той трябва да е с добър спред при валутните двойки, както и да предлага добри комисиони. Желателно е преди да изберете брокер, да потърсите съвети и препоръки – в тази област те са ключови. Съществуват множество специализирани форуми, в които хората споделят мнението си, базирано на личен опит. И накрая, дори да не откриете достатъчно изгоден и надежден брокер в България, винаги бихте могли да си откриете сметка и в чужбина.

4. Не започвайте с голяма сума!

Стартирайте със скромна сума, докато наберете известен опит и увереност и най-вече видите практически резултати от решенията и действията си. Преди да сте изградили някаква работеща за Вас концепция, рискът не е оправдан.

5. Дисциплина

Това вероятно е едно от златните правила, за да се задържите възможно по-дълго време на пазара, при това реализирайки печалби.
Печалбите сами по себе си са важни, но в дългосрочен план е още по-важно никога да не губите суми, които не можете да си позволите. Поради това е необходимо да се придържате към свои собствени правила за влизане и излизане от позиции, както и да си наложите таван на потенциалната загуба за всяка сделка. Истинското предизвикателство за един запален и обигран брокер се крие в това да спазва собствените си правила!

6. Играйте с разумен ливъридж

Въпреки че брокерите ще ви позволят да ползвате заемен капитал (до 100 пъти надвишаващ вашия собствен), не е задължително да се възползвате от подобна рискова възможност. Най-добре би било предварително да дефинирате максималното ниво на своя ливъридж.

7. Простите анализи понякога са за предпочитане

Повечето платформи предлагат доста опции за технически анализи. Но ако нямате лични наблюдения върху това доколко те са работещи, по-добре просто не ги използвайте. Следвайте прости правила, за които сте сигурни, че дават желаните резултати.

2 мнения по „Как да избегнем загуби на валутните пазари

  1. Димитър

    Благодаря много за съветите! Аз съм начинаещ търговец и започвам да се реализирам в онлайн търговията. Добре, че прочетох за предварителната демо сметка, тя ще ми бъде изключително полезна!

    Поздрави!
    Димитър

  2. Real

    И разбира се, не забравяйте най-важното – 95% от хората губят при сделки на валутните пазари. Така че единствения сигурен начин да избегнете загуби е да не правите такива сделки. Запомнете – ако играете на пазара достатъчно дълго задължително ще загубите всичко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *