Можем ли да спечелим от своя имот по време на криза?

Преди началото на глобалната икономическа рецесия за никого не беше тайна, че печалбата от закупуване на имот е сравнително сигурна, а нерядко и солидна. Тя се реализира чрез отдаването на имота под наем и последващото му препродаване на по-висока пазарна цена.

Можем ли обаче към днешна дата чрез имот да реализираме печалба, съпоставима например с печалбата от банкови депозити или Форекс търговия? Въпреки продължаващата бизнес стагнация, специалистите ни предлагат няколко полезни съвета, които да приложим, в случай че притежаваме или пък възнамеряваме за закупим имот.

Реставрация

Ако успеете да закупите стар имот, но с предпочитана локация, след което го възобновите, това може ви осигури много добра възвращаемост. Много често имотите, закупени на търг или от съдия изпълнител, са със значително по-ниска цена от тази, която бихте договорили с брокер от агенция за недвижими имоти. Все пак е препоръчително, след като се реновира и преди да се обяви за продан, имотът да бъде отдаван под наем за известен период – между две и пет години. Едва тогава стабилизирането на имотния пазар ще бъде осезаемо, а следователно и реализираната от Вас печалба.

Строителство

Рецесията има своите положителни и отрицателни аспекти. Сред първите можем да отчетем факта, че закупуването на терен за строеж е доста по-достъпно в сравнение с преди няколко години. Важен момент при закупуването на парцел е да се убедим, че той би получил всички необходими разрешителни за строителство.
Въпреки че строителните материали са на приблизително същите цени, то работната ръка към днешна дата е значително по-евтина. Освен това, повечето строителни компании, бидейки лишени от грандиозни проекти за изпълнение, вече са склонни да работят и по по-малки проекти.

Отдаване под наем на жилище

В най-големите български градове, както и в тези по Черноморието, отдаването на апартамент се характеризираше с особено висока доходност. Но това се промени с настъпването на кризата. Сега в тези градове има множество имоти и сравнително ограничено търсене.
Въпреки това съществуват някои имотни ниши, които са устойчиви и неподатливи на влиянието на чисто икономически фактори. Пример за това са студентските общежития, чието търсене остава стабилно във времето. Все повече, дори и в България, частни предприемачи се залавят с построяването и отдаването под наем на такива общежития.

Отдаване под наем на ваканционна вила

Недостатъкът на този тип инвестиция в недвижимост произтича от факта, че на определени места туристическият сезон е твърде кратък. Има обаче и такива локации, където той трае дори над 40 седмици. Най-често се търсят вили за четири до осем души. Колкото до ваканционните апартаменти, там търсенето е по-свито, тъй като за краткосрочните наематели наличието на съседи в близост, се счита за недостатък.

Ваканционен имот в чужбина

По принцип този тип инвестиция се счита за високорискова, освен ако лично не познавате брокери, които са коректни и надеждни и на които безусловно бихте се доверили. Другият вариант е просто да наемете юрист, който е специалист в тази конкретна област и който ще ви съпътства и консултира до самото приключване на сделката.
По дефиниция цените на ваканционните имоти се покачват с относително бавни темпове, затова се старайте избраната от Вас локация да е с целогодишен поток от туристи. Друга препоръка е да се откажете от страни като Турция, Испания и България, където вече има свръх-предлагане на пазара на ваканционни имоти под наем.

Отдаване под наем на стая

Много често служители, които биват командировани за по-дълъг период, предпочитат престоя в нечий дом пред опцията да прекарат няколко месеца на хотел. За да отдадете бързо и успешно под наем само една стая от своето жилище, можете да използвате посредничеството на брокер, като разбира се предварително се поинтересувате от неговите условия и комисиони.

3 мнения по „Можем ли да спечелим от своя имот по време на криза?

  1. Наталия

    Здравейте,
    Аз наскоро закупих малък имот, който се намира в близост до известна турситическа дестинация. По принцип мястото се посещава целогодишно, но все пак не съм сигурна дали да направя върху закупеният имот Къща за гости или по скоро да е като място за хапване. Вие бихте ли могли да ме посъветвате? Благодаря!

  2. Симо

    Наталия,

    Според мен трябва да направите ресторант, защото хората винаги имат нужда от храна, където и да са! Но ако има и други интересни места, които да се видят в околността, и заради които си заслужава оставането една, две нощувки- тогава е по- добре къща за гости! Статията Ви показва каква инвестиция да направите, рисковете около нея и възможностите! Замислете се над тях!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *