Вълновата теория на Елиът (EWT)

През 30-те години на миналия век Ралф Нелсън Елиът прави уникално откритие за финансовите пазари известно като Вълновия принцип – The Elliott Wave Theory. Той стига до извода, че пазарите се движат в повтарящи се цикли, което е в пряка връзка с емоциите и психологическата нагласа на инвеститорите и трейдърите. Всяко едно движение на пазара е предизвикано от действията на мнозинството инвеститори, които се ръководят единствено от желанието си да спечелят от изменението на цената. Точно този постоянен мотив на хората ги кара да мислят и действат по един и същи начин. Това е в сила за абсолютно всички пазари: фондовия, валутния, стоковия пазар. Точно тази единствена цел, заради която хората търгуват, ги прави прогнозируеми. Психологията им е винаги една и съща.

Видове вълни и тяхното значение

И така, според вълновата теория на Елиът цените следват вълнови принцип (последователност) на движение, което позволява да се прогнозират ценовите движения с голяма точност. Вълните, които следват тренда, се наричат импулсивни (пет вълни), а вълните, които се развиват в посока обратна на основния тренд, се наричат коригиращи (три вълни).
Вълновата теория е съвкупност от вероятности и представлява метод за технически анализ. Инвеститорът, който познава закономерностите на вълнообразното движение, може да предвиди кои са най-вероятните движения на пазара в следващия момент. Прилагането на принципа на Елиът показва кога рискът за влизане и излизане от дадени пазарни позиции е най-нисък и в коя точка пазарът най-вероятно ще се обърне.

forex-onlineЦикли на вълните

Графиката по-долу показва как основното движение на пазара се развива като структура с повтарящ се ритъм и се състои от пет вълни в посока към главния тренд, след което следват три коригиращи вълни.

Вълните на движението се означават с цифрите 1-2-3-4-5, а вълните на насрещното движение с буквите a-b-c. Във фаза на вълни на движение са вълните 1, 3 и 5, които се наричат „импулсивни“ и се движат в посока на тренда, докато вълни 2 и 4 са „коригиращи“ вълни. След приключване на състоящото се от пет вълни движение, настъпва корекцията, означена с буквите a-b-c. Във фаза на корекция вълните „а“ и „с“ се движат в посока на корекцията, докато вълната „b“ се движи в противоположна посока. Щом корекцията, образувана от три вълни, приключи, започва следващото движение от пет вълни и така нататък, докато не настъпи промяна на тренда.

Фундаменталното твърдение на Елиът е, че всички бичи пазари (т.е. такива, характеризиращи се с покачващи се цени) се състоят от пет вълни, а всички мечи – от три вълни. Във всяка бичи фаза има три импулсни вълни и две разположени между тях, коригиращи вълни. Мечата фаза се състои от две импулсни вълни и една коригираща вълна, разположена между тях. Важна характеристика на вълновия принцип на Елиът е неговата приложимост на всички нива на дадено движение. Всяка импулсна вълна се състои от пет вълни от друг порядък и всяка коригираща вълна се състои от три вълни от друг порядък.

Препоръка

Реалните участници в борсовата търговия трябва да са особено внимателни при обръщането на тренда. От една страна стремежът им е да заемат позиция колкото се може по-близо до кулминацията, а от друга – трябва да получат достатъчно потвърждения, че трендът вече е сменил посоката си. В тази противоречива ситуация вълновата теория може да е колкото полезна, толкова и опасна. Това е така, защото трендът може да продължи много повече, отколкото повечето трейдъри и дори експерти очакват. Такава реална ситуация се наблюдава и в момента при европейските и американските индекси. Независимо от лошата икономическа обстановка, оптимизмът в обществените настроения е този, който ги е издигнал до неочаквано високи нива.

Проблеми на вълновия принцип на Елиът

Много аналитици смятат вълновия принцип на Елиът за несъвършен поради следните причини:
1. Моделът не съществува като регулярен феномен никъде другаде в природата. Трудно е да се приеме, че нещо толкова фундаментално е необяснимо и няма други проявления.
2. Сложността на вълната означава, че понякога е невъзможно да се прогнозират движенията на цените, могат само да се установят алтернативите и вероятностите.
3. На едни пазари принципът е по-трудно приложим отколкото на други. Например на стоковите и на Форекс.
4. На Форекс се търгуват валутни двойки, т.е. графиката може да бъде огледална, примерно USD/EUR, което няма как да стане с акциите.
5. Често е трудно да се определи правилното дъно, откъдето да започне броенето на вълните, а така се обезсмисля движението на структурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *