Categories
imoti

Ал Брукс и анализът му за ценовото движение

Един от най-популярните трейдъри в света Ал Брукс е автор на книгата „Технически анализ на ценовото движение за сериозния трейдър”, където той обяснява стъпка по стъпка стратегията си за постигнатия успех. Според Ал Брукс трейдърът не трябва да бъде перфектен, а последователно добър‏, за да печели пари и да е успешен. Той трябва да се развива, за да разбере как работи пазарът.

Пазарният анализатор набляга на разбирането на движението на цените. Подходите и анализите на автора помагат на всеки трейдър да усвои подхода и да започне да разбира по-задълбочено какво всъщност се случва на финасовия пазар и къде са добрите възможностите за печалба. Това е трудна задача и отнема много време, но е необходимо условие за успех. Ал Брукс наблюдава и анализира ценовото движение по различен начин в сравнение с повечето трейдъри. За него всяко изменение по време на сесията има значение и нищо от случващото се не е случайно. Според него има невероятно количество информация, вградена в графиките.

Брукс отбелязва, че може би най-важното нещо за всеки пазарен участник е да се научи да управлява сделките си правилно. “Във всяка графика, при 90% от баровете, трейдърите могат да правят пари от покупки или продажби толкова дълго, колкото те съумеят да управляват своите сделки правилно. Останалите 10% от баровете са силни пробиви и пазарните участници трябва да търгуват само в посока на пробива”.

Популярният инвеститор Ал Брукс вярва, че печели много по-добре, когато търгува по 5-минутната графика пред него, и игнорира всички останали фактори и мнения. Не се вълнува какъв ще е пазарът следващата година или дори следващия час. Всичко, което му трябва да знае, е дали има 80% вероятност да направи печалба в следващите 1 до 10 минути с малък риск. Предпочита да търгува срещу текущото движение (fade), защото за него търговиите с най-малко стрес са тези, при които трейдърите са хванати в грешната посока и трябва да затварят позиции. Все пак той търгува и при корекции в рамките на тренд. Ако трендът е слаб, има риск да открие позицията рано в рамките на корекцията. Брукс възприема това за по-стресиращо от бърза позиция срещу движението, като обикновено той затваря част от нея за скалперска печалба в рамките на няколко минути и пазарът не се колебае по пътя си към неговата целева печалба.

Кой е Ал Брукс?

Авторът на бестселъра от 2009 г. насам е офталмолог по образование, който спира да практикува професията си преди 25 години, откогато е професионален трейдър за своя сметка. През първите 10 години на търговия прекарва 10 000 часа в писане и тестване на индикатори, и системи, правейки търгуването много по-сложно, отколкото логиката му е казвала, че трябва да бъде. След това решава да промени подхода си и да търгува само по ценовото движение с намерението да добавя с течение на времето индикатори, когато е необходимо. Открива,че използването само на ценовото движение по една графика е всичко, което е необходимо на успешния трейдър.